Sony Ericsson

Mobiltelefontillverkare

De två största mobiltelefontillverkarna på den svenska marknaden idag är Nokia och Sony Ericsson.

Nokia är ett finländskt företag som tidigare bland annat även sysslade med tillverkning av gummistövlar och processkontrollutrustning för pappersindustrin. Idag är företaget nischat och de omsatte över 51 miljarder euro år 2007. Deras slogan är ”Connecting People” och de har fått stor framgång just för att de hela tiden utvecklar nya telefoner och de ser vad marknaden vill ha. De har hela tiden inriktat sig på telefoner för privat konsumtion och det var de som till exempel lanserade kalendrar och spel i sina mobiltelefoner.

Sony Ericsson är ett svenskt-japanskt företag som bildades 2001 genom att Sony och Ericsson slogs ihop till ett gemensamt bolag. Efter att Sony Ericsson bildats har de tagit en stor andel av den marknad som tidigare Nokia dominerat. De har många kameramobiler och musikmobiler i sitt sortiment.

Den allra största mobiltelefontillverkaren i hela världen är Motorola. Det är ett amerikanskt bolag, grundat 1928 som från början främst tillverkade bilstereoapparater, men idag har de riktat in sig på teleutrustning och mobiltelefoner. Det finns många stora elektronikbolag som tillverkar mobiltelefoner som en del av sitt produktsortiment, till exempel Siemens, LG Electronics, Samsung, Motorola, Panasonic och Philips. Många av dessa tillverkar inte bara mobiltelefoner utan har även andra produktserier. Siemens till exempel är en tysk industrikoncern inom elektroindustrin, de tillverkar bland annat också datorer, vitvaror och kärnkraftsreaktorer. Samsung är ett koreanskt bolag som också tillverkar exempelvis bildskärmar för datorer. De är världsledande inom 60 produkter och under 2008 var företaget världens näst största leverantör av mobiltelefoner efter Motorola.

Det finns många mobiltelefontillverkare att välja bland på marknaden. Men det viktiga är egentligen inte vilken tillverkare som har tillverkat telefonen utan att du köper den telefon som känns bäst just för dig.

PriceRunner - Jämför innan du handlar