sms

Köpa mobil med abonnemang

Det kan finnas många fördelar med att köpa en mobil med abonnemang. Exempelvis behöver du aldrig oroa dig över att kontantkortet är tomt när du ska ringa. Ofta blir ett abonnemang dessutom billigare än att ha kontantkort. Dessutom finns det många abonnemangsformer att välja bland och även en hel del tilläggstjänster att välja bland. En mobil med abonnemang kan kännas tryggt och bekvämt. Många gånger kan man få köpa en mobil billigt om man väljer att teckna ett abonnemang samtidigt. Det finns tre stora aktörer på den svenska marknaden och här nedan kommer en kort beskrivning av dessa.

Tele 2
Tele2 grundades 1992 och året därefter kunde de erbjuda fast telefoni billigare än Televerket som hade haft monopol dittills. De finns idag i tolv länder och har varumärken som Tele2, Comviq och Parlino. Tele2 har tre former av abonnemang, Kompis, Snackis och Fast Pris.
http://www.tele2.se

Telia
Telia hette tidigare Televerket, det statliga telefonibolag som hade monopol på telefonitjänster fram till 1993. Än idag är Telia det största telefonbolaget, både sett till omsättningen och antal kunder, även om de blir mer och mer utmanade av andra aktörer på marknaden. De är kända för att ha den bästa täckningen i sitt mobilnät. Telia har många abonnemangstyper att välja bland som Fast pris, Telia till vänner, Telia Mobil Bingo och Telia Mobil 99/199/299.
http://www.telia.se

Tre
Tre är ett relativt nytt företag som främst jobbar med 3G-telefoni. De lanserades på den svenska marknaden 2003. Där kan du välja bland abonnemangsformerna 3Vänner, 3FastPris, 3Prat99 och 3Pott 99/199/299/399/499. Oavsett vilket abonnemang du väljer så ingår det en gratis mobil så länge du binder upp dig på minst ett år.
http://www.tre.se

Telenor
Telenor är Sveriges tredje största mobiloperatör. De har många abonnemangsformer att välja bland och du kan ringa från 9 öre per minut. Om du inte did i give him herpes är intresserad av ett fast pris abonnemang så klart, ett sådant kostar 599 kr i månaden. Till de flesta abonnemang ingår det också en mobil.
http://www.telenor.se

Glocalnet
Marknadens kanske billigaste mobilabonnemang hittar du hos Glocalnet. Med mobil fritt ringer du får 0 kr i minuten och betalar endast 99 kr i månaden.
http://www.glocalnet.se

Oavsett vilken av operatörerna du väljer kan du enkelt hitta ett abonnemang som passar just dig. Tanken är att alla ska kunna hitta ett passande abonnemang oavsett om man ringer mycket eller litet och oavsett om man behöver tilläggstjänster, som möjligheten att kunna surfa i mobilen.

Funktioner i telefonen

När du ska köpa en mobiltelefon är det viktigt att bestämma dig för vilka funktioner du vill ha och behöver i telefonen. Alla mobiltelefoner låter dig ringa och skicka sms. Utöver detta finns det en hel djungel av funktioner att välja bland, beroende på vilken telefonmodell du väljer. Fundera ut vilken typ av person du är, vill du ha alla de senaste och hetaste funktionerna som gps, 3g och bluetooth eller vill du enbart ha de allra enklaste, mest grundläggande funktionerna? Vill du ha en kameramobil eller musikmobil? Ska du ha telefonen i jobbet eller privat?

Om du ska ha telefonen i jobbet kan det vara bra att ha en stöttålig mobil. Då har den ett skyddande skal som gör att det är mindre risk för repor och förstörd display. Dessutom är den vattentålig och dammtålig. Om du har ett kontorsjobb så kan du behöva funktioner som gör att du kan e-posta och använda Internet i mobilen. Dessutom kan det även vara bra att ha en bra kalender.

GPS är en bra funktion som gör det möjligt för dig att ta reda på exakt var du är. Du får din exakta position med longitud, latitud och altitud inritade på en karta. Dessutom så kan du mata in vart du ska och få en tydlig och snygg vägbeskrivning. Om du är ute ofta i skogen och promenerar eller sportar kan det också vara bra med en stöttålig mobil. Men det kan också vara bra att ha funktioner som överfallsalarm, tidtagarur och timer.

Det kan vara roligt att ha radio eller mp3-spelare i mobilen som du kan lyssna på medan du promenerar eller joggar. Om du enbart vill ha telefonen för att kunna nå vänner och bli nådd så kan det ändå vara roligt att ha lite spel, musik och annan underhållning i mobilen.

De flesta av dagens mobiltelefoner är utrustade med någon form av kamera. Kvalitén på dessa är skiljer sig dock mycket åt mellan både modeller och leverantörer. Vissa telefoner har blixt, andra har lampa och de flesta har ingen typ av belysning. Bildkvalitén varierar också kraftig. Vissa mobilbilder går det bra att framkalla bilderna från medan andra inte alls duger för framkallning.

Du kanske vill ha möjligheten att titta på tv eller film i mobilen eller surfa på Internet. Du kan chatta med dina vänner, skicka bildmeddelanden och videoklipp till dina kompisar. Med bluetooth har du möjlighet att trådlöst kommunicera mellan olika enheter som mellan dator och mobiltelefon, eller mellan två mobiltelefoner utan att använda sig av det mobila telefonnätet. 3G, den tredje generationens mobiltelefoni, ger möjligheten att få mobiltjänster med en hög överföringshastighet och överföringskapacitet. Med 3G kan man inte bara skicka ljud och text, utan också skicka och ta emot grafik, rörliga bilder och liknande. Det går även att skicka bilder medan man pratar i telefonen.