När man skaffar en mobiltelefon brukar man få välja mellan att köpa en mobil med kontantkort eller en telefon med abonnemang. Att ha kontantkort till sin mobil innebär många fördelar jämfört med att ha abonnemang. Det innebär att man laddar kortet med pengar innan man ringer. Sedan är det bara att ringa så mycket man vill tills det är dags att fylla på kortet igen. Den stora fördelen är att man helt enkelt fyller på kortet när man har råd, man vet exakt hur mycket pengar man har ringt upp och hur mycket man har kvar på kortet. Man behöver alltså aldrig oroa sig för hur mycket man ringt för och om det kommer att dimpa ner en dyr räkning i brevlådan. Nackdelen med kontantkort är om kortet tar slut när man inte har möjlighet att fulla på det. Men man förvarnas i god tid innan pengarna tar slut, så det brukar inte innebära några problem. Man kan ladda kontantkort via Internet, bankomaten, Internetbanken eller genom att köpa ett påladdningskvitto i en kiosk eller på en bensinstation.

Comviq – Gratis!
Just nu erbjuder Comviq ett gratis kontantkort till alla nya kunder. Du väljer det prispaket som passar dig vilket gör att du alltid får ett bra pris oavsett om du ringer kompisar, utomlands eller sms:ar mycket.
http://www.comviq.se

Tre – Gratis!
Med Tre's kontantkort sms:ar du gratis och har även möjligheten att ringa gratis över Skype. De bjuder också på fria samtal till det fasta nätet. Ytterligare en fördel att du kan använda dig av msn gratis i mobilen. Just nu bjuder Tre på startpaketet!
http://www.tre.se

Telia
Telia erbjuder också ett kontantkort och har på senaste tiden tagit upp kampen mot de andra bolagen. Du ringer exemepelvis för 0 kr i minuten till alla andra telia-mobiler om du tankar för minst 150 kr i månaden.
http://www.telia.se

Halebop
Halebop erbjuder kontantkort där du ringer för 0 kr i minuten till alla dina vänner som också har Halebop och 59 öre/min till alla andra. Halebop använder Telias nät vilket innebär att täckningen är bra i stora delar av landet. När du tankar ditt kontantkort med 200 kr eller mer får du också 3000 gratis sms i en månad.
http://www.halebop.se